
Geweld stopt
niet vanzelf.
Informatie voor professionals
Ik ben professional
Informatie uitwisseling
Informatie-uitwisseling; informatie opvragen en geven
Informatie-uitwisseling is een belangrijk onderdeel van het werk van Veilig Thuis. Zonder informatie kan er geen overdracht, afstemming of onderzoek naar huiselijk geweld en kindermishandeling gedaan worden en kan Veilig Thuis zich geen beeld vormen van eventuele onveiligheid en/of ontwikkelingsbedreigingen.
Veilig Thuis is als organisatie wettelijk bevoegd om informatie op te vragen en te delen ten behoeve van het onderzoek.
Veilig Thuis vraagt in principe informatie met medeweten en toestemming van betrokkenen waarover zorg gemeld is. Veilig Thuis verstrekt alleen informatie aan derden als dat noodzakelijk is voor de veiligheid, het herstel of de toekomstige ontwikkeling van deze betrokkenen.
Wettelijke bevoegdheden
Om de wettelijke taken uit te voeren biedt de Wmo 2015 aan Veilig Thuis (voorheen het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling en het Steunpunt Huiselijk Geweld) de specifieke bevoegdheid om ook zonder toestemming van de betrokkene(n) persoonsgegevens te verwerken. Met verwerken wordt hier bedoeld het opslaan, bewaren, analyseren, aan een ander verstrekken, aanvullen, enz. van informatie.
De wet biedt daarmee de bevoegdheid aan Veilig Thuis om, zonder daarbij afhankelijk te zijn van de toestemming van de betrokkene(n), een melding over hem/haar aan te nemen en in een registratiestysteem vast te leggen, informatie bij anderen over hem/haar op te vragen, deze informatie weer vast te leggen, de melding met anderen te bespreken, overleg over de melding te voeren in verband met de toeleiding naar hulp of om de Raad voor de Kinderbescherming of de politie over de melding te informeren. Daarmee geeft de wetgever, als het om de informatiepositie van Veilig Thuis gaat, een ruime bevoegdheid aan Veilig Thuis. Maar er geldt bij deze bevoegdheid wel een belangrijke beperking. De wetgever geeft deze bevoegdheid voor zover noodzakelijk voor de taken van Veilig Thuis.
Kortom, de wetgever vraagt van Veilig Thuis om in iedere casus op maat te beoordelen wie van de melding op de hoogte moet worden gesteld en met wie overleg moet worden gevoerd om het geweld te stoppen en alle betrokkenen passende hulp te bieden.
Veilig Thuis kan haar wettelijke bevoegdheden niet overdragen aan ketenpartners of andere instellingen. Veilig Thuis mag ze alleen zelf gebruiken in het kader van de wettelijke taken.
Bevoegdheid geldt niet voor de adviestaak
De wet maakt een uitzondering op bovenstaande wettelijke bevoegdheid van Veilig Thuis. Deze uitzondering geldt voor de advies- en consultatietaak. Veilig Thuis heeft niet de
bevoegdheid om bij een advies of een consult naar gegevens van gezin of gezinsleden te vragen en/of deze vast te leggen. Advies wordt gevraagd en gegeven op basis van anonieme cliëntgegevens.
Dit geeft u als professional de mogelijkheid om Veilig Thuis te consulteren zonder dat u daarbij cliëntgegevens prijsgeeft.
Veilig Thuis geeft u aan het begin van het onderzoek geen informatie over de inhoud van de gemelde zorgen. Deze zorgen moeten nog onderzocht worden. Veilig Thuis zal u vragen stellen die betrekking hebben op het gemelde, de ontwikkeling, het welbevinden en de veiligheid van betrokkenen.
Wijze van informatie-uitwisseling
In zijn algemeenheid zal Veilig Thuis u telefonisch benaderen voor informatie. De medewerker van Veilig Thuis maakt zich aan u bekend en geeft aan dat er zorgen gemeld zijn bij Veilig Thuis. Twijfelt u eraan of u werkelijk een medewerker van Veilig Thuis aan de lijn hebt, dan kunt u deze persoon op het algemene nummer van Veilig Thuis (076 – 523 34 66) terugbellen.
Van de informatie die u geeft wordt een verslag gemaakt wat ter inzage is voor betrokkenen. Dit verslag wordt aan u voorgelezen of per e-mail aan u voorgelegd. Wij geven u dan de gelegenheid om dit verslag te corrigeren of aan te vullen.
Sommige e-mailadressen zijn veilig andere niet. Indien uw e-mail niet beveiligd is kunnen wij het verslag anonimiseren (kind X, of het voor u bekende gezin).
Om er zeker van te zijn dat dit verslag naar het juiste e-mailadres wordt gestuurd sturen wij u, als wij u aan de lijn hebben, een test e-mail waarop u direct kan aangeven dat u deze ontvangen hebt.
Het verslag dat wij in het dossier opnemen is ter inzage voor betrokkenen.
U kunt ook informatie geven die niet ter inzage is voor betrokkenen maar wel van belang is voor het onderzoek naar de veiligheid, ontwikkeling en het welbevinden van de betrokkenen. Niet ter inzage informatie, is informatie uit eerste hand die u niet open kunt geven bijvoorbeeld omdat u bang bent dat u of direct betrokkenen in gevaar komen. Dit betekent dat deze delen van de informatie dan ook niet met betrokkenen besproken kunnen worden.
Meldcode
De Meldcode (voor artsen de KNMG Meldcode) beschrijft de stappen die u als professional moet doorlopen bij vermoedens van huiselijke geweld en/of kindermishandeling. De kindcheck, die van toepassing is bij uw volwassen cliënten met zorg, maakt daar deel van uit.
Consultatie van Veilig Thuis past in uw professionele afwegingen.
Links
Nu melden
0800 - 2000