
Geweld stopt
niet vanzelf.
Huiselijk geweld
Wat is het?
Huiselijk geweld is geweld dat in de huiselijke kring plaatsvindt, bijvoorbeeld tussen (ex)partners, ouders en kinderen, broers en zussen, grootouders en kleinkinderen.
In iedere relatie is wel eens ruzie, dat is heel normaal. Maar wat als de stoppen echt doorslaan? Als er klappen vallen, er dagenlang gezwegen wordt of als er steeds wordt gescholden? Als je partner je dwingt om seks te hebben of je geld af te geven? Of controleert waar je naartoe gaat en met wie je praat? Dat is niet normaal. Huiselijk geweld gaat zelden tot nooit vanzelf over. Hoe langer het geweld duurt, hoe moeilijker het kan zijn om het te stoppen. Professionele hulp kan daarbij helpen. Soms zet een slachtoffer (of dader) daarvoor de eerste stap, soms is er een buitenstaander, die de hulpverlening op gang helpt. Daarvoor is er Veilig Thuis West-Brabant.
“Ik was bang het erger te maken”
Dian (48): “Het begon toen mijn man zijn baan kwijtraakte. Eerst was hij teleurgesteld in zijn baas en collega’s, daarna kwam de woede. Hij was zo boos. Op alles en iedereen.
Hij reageerde zich echter alleen op mij af. Als ik het huis net had schoongemaakt, keerde hij gerust de vuilnisbak om op de grond. Kon ik weer opnieuw beginnen. Of als het eten op tafel kwam, zei hij dat hij het niet lustte. Dan moest ik maar iets anders klaarmaken. ’s Nachts hield hij me wakker. Als hij niet kon slapen omdat hij zich zorgen maakte, dan mocht ik ook niet slapen. Langzaam maar zeker werd ik een wrak. Kon niet meer helder denken. Mede daarom kwam het niet in me op om weg te gaan. En als het je man tegenzit, dan steun je hem toch? Hij was tenslotte zijn baan kwijt en kreeg steeds afwijzingen op zijn sollicitaties. Ik hoopte dat als hij uiteindelijk weer aan de slag zou kunnen, dat het dan over zou gaan. Daarom heb ik ook heel lang geen hulp gezocht. Ik durfde niet. Was bang om het alleen maar erger te maken.”