
Geweld stopt
niet vanzelf.
Over Veilig Thuis
Veilig Thuis West-Brabant
De eerste stap naar een oplossing voor huiselijk geweld en kindermishandeling is erover praten. Iedereen kan bij Veilig Thuis West-Brabant terecht voor informatie, advies en hulp.
Veilig Thuis is er voor iedereen – kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen – , die te maken heeft met huiselijk geweld of kindermishandeling. Veilig Thuis geeft advies en biedt ondersteuning, zowel aan slachtoffers, omstanders als professionals. Veilig Thuis doorbreekt onveilige situaties, zorgt voor afstemming tussen samenwerkingspartners en zet mensen in beweging. Veilig Thuis biedt perspectief op een betere situatie waardoor mensen weer toekomst hebben.
Wettelijke taken
Volgens de wet heeft Veilig Thuis de volgende taken:
- Advies geven
- Meldingen in ontvangst nemen
- Onderzoek doen of er daadwerkelijk sprake is van huiselijk geweld of kindermishandeling
- Zo nodig vervolgstappen in gang zetten in de vorm van overdragen naar vrijwillige hulp, de Raad voor de Kinderbescherming informeren en/of melding doen bij de politie
- Terugkoppelen aan de melder
Werkwijze Veilig Thuis West-Brabant
Slachtoffers, omstanders en professionals kunnen (telefonisch) contact opnemen met Veilig Thuis als zij een vermoeden hebben van kindermishandeling en/of huiselijk geweld. Professionals zijn verplicht te werken met de Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. Veilig Thuis kijkt samen met de beller wat er aan de hand is en wat de beller zelf kan doen. Is dit niet mogelijk of is de situatie te complex of ernstig? Dan kan de beller een melding doen.
Veilig Thuis schat van elke melding die binnenkomt eerst de aard en de ernst van de melding in. Op basis van deze veiligheidsbeoordeling besluiten zij of een vervolg traject door Veilig Thuis nodig is, of dat ze de melding doorsturen naar een lokale hulpverlener, die dan aan de slag gaat met de betrokkenen. Ook kijken ze of er al een hulpverlener betrokken is bij het gezin. Als dat het geval is, kijkt Veilig Thuis, samen met de hulpverlener, of deze de melding mee kan nemen in zijn traject, en of ondersteuning van Veilig Thuis hierbij nodig is.
Waar de belangen van kinderen ten aanzien van hun recht op veiligheid niet parallel lopen met de belangen van volwassenen, laat Veilig Thuis de belangen van kinderen voorgaan.
De melder wordt altijd geïnformeerd over hoe de melding wordt opgepakt. Als de melding leidt tot een vervolg traject door Veilig Thuis, geeft Veilig Thuis altijd aan het eind van het traject een terugkoppeling.
De diensten van Veilig Thuis
Veilig thuis heeft haar wettelijke taken uitgewerkt in acht diensten:
- Meldingen
- Advies en ondersteuning
- Veiligheidsbeoordeling
- Overdracht na Veiligheidsbeoordeling
- Voorwaarden en vervolg
- Onderzoek
- Overdracht
- Monitoren
Procesregie
Deze regie is gericht op het ondersteunen van de ketenpartners. Medewerkers van Veilig Thuis worden bijvoorbeeld ingezet om multidisciplinaire ketenoverleggen voor te zitten. In deze overleggen wordt door specialisten uit de zorg en strafketen de aanpak van complexe casuïstiek uitgezet. Daarnaast heeft de procesregisseur de rol om rondom casuïstiek de ketensamenwerking te bevorderen en verbindingen tot stand te brengen tussen organisaties en professionals die bijdragen aan een effectieve aanpak, denk aan de samenwerkingsvormen Scenarioteam Seksueel Geweld en het Huiselijk Geweld Overleg.
Casusregie
Casusregie wordt ingezet bij zaken waarbij partners geen ingang meer hebben bij gezinnen en ernstige onveiligheid en zorgmijdend gedrag geconstateerd wordt en/of er specifieke expertise nodig is (ouderenmishandeling, eergerelateerd geweld, seksueel geweld, dreiging familiedrama en huisverboden). De casusregisseur geeft sturing en is outreachend en volhardend in het organiseren en bewaken van de veiligheidsafspraken, zowel naar het cliëntsysteem als naar de samenwerkingspartners.
Interventieteam
Als er sprake is van risicovolle situaties van huiselijk geweld in combinatie met zorgmijdend gedrag kan het Interventieteam worden ingezet. Dit is een trans-organisatorisch team met medewerkers van Surplus Welzijn, Instituut voor Maatschappelijk Welzijn, Safegroup, WijZijn Traversegroep, MEE en Veilig Thuis. Op basis van consultatie doet het Interventieteam een beroep op GGZ Breburg en GGZ WNB bij (vermoedens van) psychiatrische problematiek.
Aandachtsgebieden
Veilig Thuis kent diverse expertisegebieden m.b.t. specifieke vormen van geweld. De kennis rondom deze expertise wordt actief op peil gehouden door te werken met de rol van aandachtsfunctionaris per expertisegebied. Deze rol kan door medewerkers uit verschillende clusters worden opgepakt. De aandachtsfunctionaris draagt zowel intern als extern op proactieve wijze kennis en ervaring uit. Vanuit deze rol is de aandachtsfunctionaris beschikbaar voor advies door ketenpartners en eventueel inhoudelijke procesregie bij complexe casuïstiek. Veilig Thuis kent aandachtsfunctionarissen voor eergerelateerd geweld, ouderenmishandeling, seksueel geweld, familiedrama, vechtscheiding en kwetsbare zwangeren & (ongeboren) kind.
Voorlichting
Veilig Thuis biedt voorlichting aan burgers en professionals over huiselijk geweld en kindermishandeling.
Indiceren van opvang na huiselijk geweld
Veilig Thuis beoordeelt verzoeken tot opvang na huiselijk geweld.
__________________________
ANBI status
Veilig Thuis West- Brabant heeft een ANBI status. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de manager Bedrijfsvoering; Anne-Will van Dijk via a.vandijk@veiligthuiswb.nl.
Doelstelling Veilig Thuis West- Brabant:
Inhoudelijke missie en visie van VTWB: het stoppen en voorkomen van huiselijk geweld en kindermishandeling en het duurzaam borgen van de veiligheid van alle betrokkenen.
Voor meer informatie verwijzen wij naar het Jaarverslag en Jaarrekening. Wilt u meer informatie, mail dan naar communicatie@veiligthuiswb.nl
Samenstelling Raad van Bestuur
J.W.M. Kuypers
Beloningsbeleid
Conform CAO Jeugdzorg en CAO Social Work
Veilig Thuis West- Brabant
KvK nummer: 62075802
Fiscaal nummer: 8546.33.613
Contactgegevens
St. Ignatiusstraat 253
4817 KK BREDA
Samenstelling Raad van Toezicht van Veilig Thuis West-Brabant
De heer R. Stam, voorzitter
De heer R. Nunes Vas Roodveldt, vicevoorzitter
De heer E. van den Einden
De heer U.J. Possel
Mevrouw G.J.E. Graumans
Ondersteuning RvT
Mevrouw M.M. Geurts
m.geurts@smobreda.nl
__________________________