
Geweld stopt
niet vanzelf.
Partnergeweld
Wat is partnergeweld?
Partnergeweld is al het geweld dat in relationele sfeer plaatsvindt. Lichamelijke mishandeling, maar ook seksueel en geestelijk geweld. In iedere relatie is wel eens ruzie, dat is heel normaal. Maar wat als de stoppen echt doorslaan? Als er klappen vallen, er dagenlang gezwegen wordt of als er steeds wordt gescholden? Als je partner je dwingt om seks te hebben of je geld af te geven? Of controleert waar je naartoe gaat en met wie je praat? Dat is niet normaal.
Ik wil dat het stopt
Het is altijd goed om te bellen. Ook als je je afvraagt of wat je thuis meemaakt normaal is. Als je Veilig Thuis West-Brabant belt, hoeft dat niet te betekenen dat je ook met je relatie moet stoppen. Vaak wordt de situatie beter met hulp voor jullie allebei.
Ik wil het niet meer doen
Iedereen is wel eens kwaad. Maar er ontstaat een probleem wanneer je je woede richt op je partner. Door ze te slaan, uit te schelden, te misbruiken of financieel uit te buiten. Vaak ontstaat huiselijk geweld uit een gevoel van machteloosheid. In de meeste gevallen is het heel lastig om je gedrag te veranderen zonder de hulp van buiten. Goede voornemens zijn meestal niet genoeg om te stoppen. Ook al schaam je je dat het zover gekomen is en denk je dat het niet meer gebeurt. Door er met iemand over te praten zet je een eerste stap.
Geweld maakt veel kapot
Partnergeweld sluipt vaak langzaam je relatie binnen. Als je geweld pleegt, richt je veel schade aan bij die iemand die dicht bij je staat en om je geeft. Door jouw gedrag raakt je partner het vertrouwen in je kwijt. Vaak weet hij of zij niet wat ze met je moeten. Het gebruik van geweld maakt veel kapot en is nooit goed te praten.