samen op in acuut - veilig thuis west-brabant

Samen op in acuut – Veilig Thuis West-Brabant

Veilig Thuis West-Brabant, de politie, het Openbaar Ministerie (OM), reclassering (3RO), Slachtofferhulp en de Raad voor de Kinderbescherming (RvdK) bundelen hun krachten om de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling te verbeteren door vroegtijdige afstemming tussen straf en zorg, vooral in situaties waarin er acuut fysiek gevaar is of dreigt en de betrokkenen onmiddellijk in veiligheid moeten worden gebracht. Het eerste doel is het stoppen van het geweld.

Werkwijze Samen op in acuut

Bij een acuut onveilige situatie van huiselijk geweld of kindermishandeling neemt de politie contact op met Veilig Thuis (VT). De zaak wordt telefonisch besproken en er wordt een inschatting gemaakt of een medewerker van VT ter plaatse moet komen. Indien nodig, voeren de politie en de medewerker van VT ter plaatse een veiligheidsbeoordeling uit om te bepalen wat er nodig is om de veiligheid te waarborgen. Het borgen van de acute veiligheid, met als doel het stoppen van het geweld, staat hierbij voorop. Door onmiddellijk te handelen in acuut onveilige situaties vanuit de hulpverlening kunnen we het draagvlak bij de betrokkenen vergroten, wat de acceptatie van hulp en samenwerking bevordert.

Pilot vanaf 1 oktober

Rian Willems, Manager Front Office Veilig Thuis WB, benadrukt het belang van een efficiëntere samenwerking: “Ongeveer 70% van alle meldingen komt in 2023 via de politie binnen. Een verbeterde samenwerking waarmee we sneller kunnen reageren om het draagvlak voor hulpverlening bij betrokkenen te vergroten, is een prachtig streven. Om dit bij Veilig Thuis te realiseren, hebben we een werkgroep opgericht om te bepalen wat er nodig is. Vanaf 1 oktober starten we een pilot waarin Front Office medewerkers twee keer per week op het politiebureau gaan werken. Bij meldingen van huiselijk geweld of kindermishandeling kan de politie snel informatie delen over het betreffende betrokkenen. Dit stelt de politie in staat om goed voorbereid op pad te gaan. Ook kan de medewerker van VT direct meegaan om veiligheidsafspraken te maken. We geloven dat deze aanpak aanzienlijke voordelen biedt, juist voor de betrokkenen zelf”.

Samenwerken met de politie

Het is gebleken dat het draagvlak voor het accepteren van hulpverlening afneemt wanneer er pas enkele dagen na een incident contact wordt opgenomen met betrokkenen. Dit komt doordat de acute onveiligheid is verminderd en de situatie door de betrokkenen anders wordt ingeschat. De afgelopen periode hebben enkele medewerkers van Veilig Thuis meegelopen met de politie in het district de Markiezaten om te ervaren wat dit in de praktijk betekent. Rian licht toe: “We werden opgeroepen voor een melding waar het Interventieteam al bij betrokken was. Toen de politie vertrok, leek de situatie veilig. De medewerker van het Interventieteam gaf later aan dat het minder veilig was en de politie schakelde direct bij om te helpen. Het was geweldig om te zien hoe goed de samenwerking verliep, hoe we als team optraden en continu afstemden met elkaar. Dit heeft echt een toegevoegde waarde. Het is duidelijk waar de kracht van samenwerking ligt, en het is geweldig om te zien dat de politie ook de veiligheid van de medewerkers van Veilig Thuis waarborgt.”

 

samen op in acuut - veilig thuis west-brabant